Wordt een dagelijkse Talpa-talkshow een herhaling van RTL Late Night?

Ik weet het: de kop kan voor de nodige verwarring zorgen, maar toch zit er een bepaalde logica in. Tijdens het ouwe-wijven gevecht van Johan Derksen en René van der Gijp met Wilfred Genee lieten de heren al ontvallen dat er onenigheid bestaat over een dagelijkse variant van Veronica Inside. Nu Derksen de stekker er vakkundig uitgetrokken heeft omdat hij zich in z’n geloofwaardigheid aangetast voelt, gooit-ie er in Dagblad van het Noorden er nog een schepje bovenop, dat hij weleens aan een nieuwe tafel zou zitten. Misschien zelfs met Genee. Het eventuele einde van Veronica Inside zou weleens het begin kunnen zijn van Veronica of SBS Late Night.

En daar gaat toch een belletje af. Zeg maar gerust: een kerkklok. Want we kunnen ons allen de laatste jaren van RTL Late Night nog wel herinneren. In de gloriejaren van het program, interviewde Humberto Tan van maandag tot vrijdag de belangrijkste gasten van die dag. Maar in 2016 keerde het tij; RTL Late Night werd een inhoudsloze tijger waarbij er meer ruimte kwam voor gedoe in de showbizzwereld. Om over de PR-machine van RTL maar te zwijgen. De rest van het verhaal is bekend; allemaal dankzij het toenmalige management van de zendergroep.

Die poppetjes zitten nu trouwens aan de overkant, om van SBS6 dé familiezender van Nederland te maken én om af en toe als Sinterklaas verkleed bij Derksen, Gijp en Genee aan te schuiven. Veronica Inside is door de makers zelf op het hakblok gelegd, waarbij we maar moeten hopen dat het volgend jaar terugkeert. Maar mocht dat niet zo zijn, heeft datzelfde management een nieuw speeltje in handen: een late night talkshow. En daar wringt wat mij betreft de schoen.

RTL schurkt met JINEK en sinds dit jaar ook met BEAU tegen het niveau van NPO1 aan. Inhoudelijk, een goede balans in zwaardere én luchtige onderwerpen en bovendien onafhankelijk. Beide talkshows hebben vaak gasten aan tafel die niet per definitie van de zender afkomstig zijn. Dat dat mede komt doordat beide talkshows door Ewart van der Horst gemaakt worden, helpt daarbij. RTL heeft het bevestigd: de kijker bij de commerciëlen zit juist heel erg te springen om inhoudelijke televisie.

Dat besef is echter nog niet helemaal bij Talpa doorgedrongen: als we ons de voorbije talkshows van Talpa herinneren, moeten we uitkijken voor een nieuw hoofdstuk ‘Wij van WC Eend’. Immers: Café Hendriks & Genee, Ladies Night… Het ware leuke shows, maar telden een hoog Talpa-gehalte. Een voorbeeld: het verhoor van een verdachte in het Marengo proces. Jens Olde Kalter was komen opdraven, terwijl John van den Heuvel en Peter R. de Vries er dichter op lijken te zitten. Nog een voorbeeld: Ladies Night had een succes kunnen worden als er twee dames niet betrokken waren: Linda de Mol (het is écht teveel Linda) en Patty Brard (die krijg je er gratis bij, het viel gevoelsmatig volledig uit de toon). Opvallend is dat die laatste talkshow ook door Van der Horst geproduceerd is, alhoewel ik me afvraag hoeveel ruimte zijn productiebedrijf van Talpa kreeg. Voor Merel Westrik een pijnlijk einde van haar eerste klus.

Maar de zomer duurt nog lang, het is afwachten wat er met Veronica Inside gaat gebeuren. Maar als VI wordt ingeruild voor een scenario zoals hierboven beschreven staat (en het lijkt echt alsof er aan tunnelvisie geleden wordt), dan zouden er zich daar toch een paar achter de oren moeten krabbelen over de zin van het bestaan en krijgt Sven Sauvé daar aan de Nederlands-Luxemburgse overkant pas écht reden om te lachen: zijn uitspraak ‘Talpa lijkt op het RTL van jaren geleden’ is daarmee bevestigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s