Wilfred Genee is geen NSB’er, hooguit wat onhandig

Oké, ik ben misschien wat kritisch geweest in mijn vorige columns over VI, maar goed beschouwd moeten we ook zelf kleur bekennen: Wilfred Genee is alles, behalve een NSB’er (zo genoemd door René van der Gijp). En ik ga je nu uitleggen waarom.

Goed, de toestand van afgelopen maandag heeft de man in kwestie misschien niet heel handig aangepakt. Als ik Johan Derksen of René van der Gijp was, zou ik me ook gepiepeld voelen. Zou ik ‘m misschien ook even tijdens een reclameblok apart hebben genomen om ‘m even een draai om z’n oren te geven. Spreekwoordelijk dan, met geweld los je namelijk niets op. 

Maar laten we eens wat breder kijken: Genee is natuurlijk niet alleen bekend van de voetballerij. Want niet heel lang geleden leerden we ‘de man van de vele voorzetjes’ op een heel andere manier kennen: hij was één van de docenten die acte de presence gaf in hét programma waar jonge dropouts de kans krijgen om alsnog iets van hun leven te maken: Dream School.

Genee gaf er blijk van een docent te zijn waar je ‘U’ tegen zou kunnen zeggen. Rector Eric van ‘t Zelfde opende er eigenlijk al mee: ‘hij kent alle dossiers van de leerlingen’. De les van Genee tijdens Dream School bevestigt het maar: hij krijgt mensen aan het praten. Tot ontroerends toe. Dat één van de leerlingen breekt op de vraag hoe haar band met vader is, laat zien dat hij om ze geeft.

Tijdens deze specifieke uitzending zoekt Genee naar mogelijkheden om boosheid bij de leerlingen in iets positiefs om te zetten. De VI-man hoeft niet veel te doen om ze aan het praten te krijgen én voorziet de leerlingen nog van een belangrijke tip: let op je uitstraling en houding. Zoekt naar dingen waar ze goed in zijn, passies en dergelijke. 

Wilfred Genee was wat onhandig. Heeft het misschien niet handig aangepakt (alhoewel de kijker natuurlijk makkelijk praten heeft), maar als je hoort dat hij meer doet dan alleen presenteren én als je ziet hoe hij bij Dream School zich gemanifesteerd heeft, kun je niet zeggen dat-ie een NSB’er is. Nogmaals: als mij overkwam wat Derksen en Gijp meemaakten, zou ik ook op m’n tandvlees moeten bijten, maar ook snappen dat ‘het misschien tijd voor verandering van toon is’. Voortschrijdend inzicht is immers nooit verkeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s